ÇALIŞMA ALANLARIMIZ
- Ana Sayfa>
- Çalışma Alanları >
- Aile Hukuku
Aile Hukuku
BOŞANMA DAVASI SÜRECİ
Hangi Sebeplerle Boşanma Davası Açılabilir?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun Boşanma ile ilgili bölümünde boşanma davası açılabilmesinin sebepleri sayılmıştır. Bu sebepler zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, terk, akıl hastalığı, yüz kızartıcı suç işleyen eşten boşanma, evlilik birliğinin temelinden sarsılması, anlaşmalı boşanma ve fiili olarak ayrı yaşama şeklinde sayılmıştır. Bu sebeplerden bazıları öğrenilmesi ile sınırlı bir zamanda dava açma hakkı verirken bazılarında süre kısıtlaması yoktur ve her zaman dava açılabilir.
Boşanma Davası Hangi Şekillerde Karşımıza Çıkar?
Halk arasında da bilindiği gibi boşanma davası anlaşmalı ve çekişmeli şekilde görülebilir. Anlaşmalı boşanabilmek için eşlerin en az bir yıl evli kalmış olmaları gerekir. Her halde eşlerin kanunun saymış olduğu nedenler gerçekleştiğinde çekişmeli boşanma davası açmaları engellenmiş değildir.
Boşanma Davası Nasıl Bir Süreçtir?
Öncelikle bu sürecin nasıl işleyeceğini iyi hazırlanmış bir dilekçenin belirleyeceğini söylemek gerekir. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle veya hukuki bilgisi olmadığı için arzuhalcilere yazdırılan ya da şahsen yazılan bazı dilekçeler sürecin uzamasına daha kötüsü hak kayıplarına sebebiyet verecektir. Bu nedenle en azından dava dilekçesini oluştururken bir avukattan yardım alınması önem arz etmektedir. Her halde de dava dilekçesinin tevzi bürosunda kaydedilmesiyle davanız açılmış olacaktır. Ancak duruşma günü verilmesi için taraflara tebligatın ulaşmış olması gerekir. Bu nedenle de dava dilekçesinde davalı tarafın güncel adresinin olması süreci hızlandıracaktır. Bu süre içinde mahkeme sosyal durum araştırması, ESD araştırmasının yapılması için ilgili mercilerden yardım talep edecektir. Süreç dilekçenin tebliği, davalı taraf tarafından verilirse cevap dilekçesi ve davacının bu cevaba cevap vermesi ile devam eder.
Dilekçelerin teatisi aşamasından sonra ön inceleme duruşması yapılır, akabinde tahkikat aşamasına geçilir. Mahkeme gerekçeli kararını açıklayınca süresinde üst mercilere başvurulmaması durumunda bu süreç bitebilir. Ancak eğer taraflardan biri, kararın yanlış ya da eksik olduğunu düşünüyorsa istinaf ve temyiz merciine başvurabilir. Bu durumda kararın kesinleşmesini beklemek gerekir. Kesinleşen kararın nüfus müdürlüğüne işlenmesi ile süreç tamamlanacaktır. Bu senaryo çekişmeli boşanma davaları için düşünülebilir. Bu halde süreç uzayacağı için boşanmanın kesinleşmesi için 12 ay ile 20 ay arasında bir zaman alacaktır. Anlaşmalı boşanma davalarında ise davanın açılması ve kararın kesinleşmesi arasında iki ila üç aylık bir süreç söz konusu olur. Ancak bu süreler her olay ve mahkeme için aynı şekilde işlemez.
Davayı Bizzat Takip Etmek Zorunlu mudur?
Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların varsa avukatlarının yanında bizzat hâkim karşısında boşanma iradelerini açıklamaları gerekmektedir. Buna Acun Ilıcalı ve Şeyma Subaşı örneğini verebiliriz. Bununla birlikte çekişmeli boşanmalarda taraflar bizzat katılmak zorunda değildir. Bunun yerine taraf avukatlarının temsilen mahkemede bulunması yeterlidir.
Boşanma Davasının Maliyeti Ne Kadar Olur?
Eğer adli yardım talebiniz kabul edilmemiş ise başvuru harcı, peşin harç ve benzeri harçlar ile gerekli gider avansını yatırmanız davanızın açılmış sayılması için gereklidir. Bununla birlikte eğer avukat yardımı alıyorsanız avukat asgari ücret tarifesi ile bağlı olmak üzere sizden bir ücret talep edecektir. Bununla birlikte davada karşı taraftan talep edilen vekâlet ücreti de halk arasında sanılanın aksine müvekkile değil avukata aittir.